Thursday, August 22, 2013

PAV.LO.VA

Assalamualaikum...

Hmm..

Mana nk start ni.. dah lama tak buka blog ni. nak BERblog pun dah tak tahu..haihhh.. mcm la sebelum ni tahu sgt. OKAY! mmg diakui saya mmg failed bab penulisan. otak saya tak cukup kreatif untuk buat org tertarik dgn jalan cerita saya. hehe..

Rasanya dah berbulan-bulan tak update entry baru. life boring nk cerita pasal apa la kan. Routine setiap hari benda yg sama saja.


Bangun tidur
-
-
-
Pergi kerja
-
-
-
Balik Kerja
-
-
-
Online
-
-
-
Tidur

Bezanya cuma hari ni makan makanan lain. pakai baju lain. borak cerita lain.. heh.. boringkan. tapi ni la life org bujang bekerja. cuba dah kahwin and ada anak. seronok la sikit. kalau anak buah saya ada kat rumah mmg best je. hilang stress bila tgk budak kecik. ehh.. melalut sampai hal anak kahwin semua ni knp pula.


Okay..

Di sini, Hari ini, Di blog ini saya nk kongsi resepi pavlova.. alaa.. mesti la dah tahu kan apa tu pavlova. dah byk pun kat blog blog lain cerita pasal pavlova ni.

Tapi saya nk cerita juga pasal pavlova ni. Pavlova ni diperbuat dari putih telur dan gula. tapi saya suka rasa yg kurang manis. tak suka manis-manis sangat. Sebenarnya senang je buat pavlova ni. tapi ntah knp masa first time saya buat mcm tak menjadi.. kesian kesian kesian.. sobss.

Tapi,

Now dah pro okay. siap boleh ajar org lain lg taw.. :p

Rasanya tadi mcm rajin sangat nk share resepi dia. tapi dh menaip ni jadi malas pulak. hehehe.. 



Naahh!! ni gambar PAVLOVA kita. tak menarik pun. tapi rasa dia omnomnomnom ommm menarik sgt.

:p




^__^



Ni pulak gambar budak budak high blood sugar.. weeeee..


Bye :')



Sunday, April 21, 2013

Portuguese Egg Tart

Assalamualaikum.

Sahabat blog sihat ke?? waaahhh... lama betul la jannah tak menjengah kat blog ni. Mana tak nya, bila dh bekerja ni sibuk la pulak. balik kerja rasa penat. lagi pun tak ada cerita yg nak di kongsi. Untuk diri jannah sendiri. Alhamdulilah jannah sihat dan harap sentiasa sihat dan bersyukur. :)

Btw, fb kita sekarang dh bukan untuk tahu perkembangan kawan2 dah. tapi tempat jannah tgk resepi and shopping. kalau buka fb ni mmg berhati2 sgt. takut mata dh berkenan nnt habis laa duit. so sekarang jannah byk tengok fb resepi2 masakan. antara yg jannah suka tgk kat "Buku Resepi"

Bermacam2 resepi la yg dorg share kat situ. sampai bila ralit tgk mula la perut rasa lapar. ada juga a few resepi yg jannah bookmark. mana tahu nnt nak try. so hari ni jannah buat "Portuguese Egg Tart"

Tetiba mcm teringin je nk mkn egg tart. so jannah tgk kat buku resepi tu. macam senang. tapi yg jannah buat lagi senang.. heeeee...


Portuguese Egg Tart
Hidangan : 12biji

Pasty (jannah guna pastry ready made jenama kawan)

Cara :

1) Tekap pastry menggunakan cawan bulat bersaiz lebih besar dari saiz tray muffin. kemudian letak pada tray muffin dan padat2kannya.
 
Note : Sapu tray muffin dengan mentega sebelum meletakkan pastry.

Bahan-bahan inti :

- 3 biji telur
- 200ml susu segar (jannah guna dutch lady full cream)
- 1/2 cawan gula castor (resepi 3/4)
- 1 sudu besar tepung casterd
- 1 sudu teh esen vanilla

Cara-cara :

1) Pukul telur sehingga kembang, kemudian masukkan gula dan pukul hingga sebati.
2) Masukkan susu, esen vanilla dan tepung casterd sehingga sebati.
3) Tuang pada pastry. :)
4) Bakar pada suhu 180darjah selama 30minit atau sehingga ia kuning kecoklat-coklat :D



Selamat Mencuba ^_^

Tuesday, March 26, 2013

GirlTalk

Assalamualaikum..

YaAllah.. rindunya dgn blog jannah ni. mmg dh lama sangat tak update dan mmg tak ada idea nk update blog. tak tahu la nk cerita apa.. heee..

Tapi yg penting jannah sihat dan makin makin makin sihat.. Alhamdulilah.. 

Gemuk??? 


ishh.. mana ada jannah dah gemuk..

......

hmm.. mungkin berisi sikat laa.. hee.. mungkin sbb terlalu happy kot..

Bila dh bekerjaya ni mula2 rasa stress dan menyampah nk dtg kerja.. kdg2 malas je.. 

Tapi!

Alhamdulilah.. kakak2 tempat kerja best! tak suka marah2 dan dorg kerap tanya best kje sini? mcm mana kerja sini? okay? 

Bos lagi laa okay.. tiap2 bulan akan belanja makan pizza la, buat birthday party la..

bila rasa nk berhenti tu mesti jd rasa syg sbb seronok kerja dkt sini :)





tak de la gemuk sangat kan? :p