Kalau hari tu buat kek red velvet tak menjadi. tapi kali ni Alhamdulilah.. menjadi!!! yeayy.. Sebenarnya susah jugak aku nk cari yg sukat pakai cup. sbb aku tak pandai la pakai gram. pakai cup je senang.. hehe.. Tapi ada juga yg pakai cup tapi mcm hari tu la jadinya. cakes tak menjadi. maybe sukat dia sekejap pakai gram sekejap pakai cup.
Tapi kali ini, aku buat sukatan sendiri je. sebaik la menjadi.. kalau tak.. hmmm.. sedih sedih sedih!!
Bahan - bahan:
Hidangan untuk 15 pcs
Bahan A :
- 1 1/4 cwn tepung
- 1 st serbuk penaik
- 1 st soda bikarbonat
- 1/2 st garam
- 2 sb serbuk koko
- 3/4 cwn gula castor
Bahan B :
- 1/2 cwn mentega
- 1 biji telur
- 1/2 cup buttermilk or (1//2 fresh milk + 1/2 cuka makan)
- 1 1/2 st pewarna merah
- 1/2 st esen vanilla
- 1/2 st cuka makan
- 3/4 minyak jagung
Bahan lain :
- Cawan kertas
- Chip Chocolate
Cara-cara :
1) Masukkan bahan B ke dalam mixer dan putar hingga kembang
2) Masukkan pula bahan A ke dalam campuran bahan B dan putarkannya hingga kembang kesemua adunan
3) Masukkan ke dalam cawan kertas diikuti dengan chip choclate dan bakar pada suhu 160 darjah selama 15 minit atau hingga masak.
hari tu aku ada ckp yg aku beli tray muffin tapi tak blh masuk oven aku kan? haa.. ayah aku dh tolong potongkan. so die jadi mcm ni laa.. hehehe
Bahan-bahan Cream Cheese :
- 1 1/4 cream cheese ( ada jual kat giant tesco etc.)
- 200ml whipping cream ( pun ada jual kat giant etc. beli je size kotak kecil = 200ml )
- 1 sb jus lemon
- 3/4 cwn gula castor
Cara - cara :
1) Kesemua bahan diputar fast speed sehingga kental. maksudnya bila tonggengkan bekas dia tak akan jatuh.
Cebisan kek untuk dibuat hiasan..
Siap ditapau untuk someone.. mihmihmih
Red Velvet Lover and yess! its me..
p/s : kenapa aku selalu update pasal dessert, cakes or more to wastern food? sbb dah minatkan.. ate aku nk buat hacane lagi. tak akan laa nk follow minat org lain.. nnt update hari ni saya masak kari, sambal ikan bilis, sayur kangkung tumis cincai. ada gak hempas laptop.. hahaha..
Assalamualaikum..